Thursday, December 31, 2009

HAPPY NEW YEAR!.

lbih kurang jam masuk tahun baru. heee. SO, GOOD BYE 2009 N WELCOME 2010.

Tuesday, December 29, 2009

♥ cerpeng ganuu

CERPENG : berase kecik paler paler!

Mamat rase malassang nok bangung tiddo. Nye gulling-gulling atah katil. Pusing kiri, pusing kanang. Serba dok kene dia berase. Mok Lijoh bleber hanyaar kot luor pitu, “Mat! Matahari nok tinggi galoh doh nim, ka’ak rezeki kalu bangung lewat-lewat. Mung tak dok kheje ke ari nim?”

Dok tahang kene bleber Mamat Ppayang pong bikah bangung ceggat dari katil. Baru dia teringat pukol 11 ada kene wat kheje sikit hok Boh dia suroh kemareng. Mamat pong jungaa tangang dia ambek tuala. Pesengang mandi P. Ramlee pulok pagi nim, al maklunglah pukol 10.30 doh. Dari Manir nok jembe ke Jalang Batah Baru tu jauh jugok. Pah tu nok kena bereti steseng minyok Petronah pulok dekat sipang trapik lait Pulau Musang. Dop ingat starang nok tamboh minyok kemareng. Dok dang 10 minit Mamat siap belake doh. Minung air kopi-o setegok dua lepah tu pakaa kasut kulit atah tangge kak lambo. Baru beli minggu lepah tu kasut tu. Bekilat ssio! Lepah tu Mamat pong stak moto vroooooong hale ke bando. Motosika sekeng heng jer, tapi boleh tahang lah.

Jalang Batah Baru ader banyok bangunang jabbat dengang kedaa. Kalu hale ke depang sikit ada kedaa Astro, hok tv kene bayo bulang-bulang tu. Kalu tebeng dok bayo jer kena potong hanyaar. Lepah pada suraa Flat Batah Baru tu ada lerek kedaa ekong. Kedaa makang pong ada gok. Kalu jallang sikit lagi sebelum kedaa Astro tu, ada kawasang lapang tepat juaa khete baru cap Hyundaa dengang Kia.

Di antara kedaa ekong dengang kedaa Astro tu ada celoh-celoh tu jabbat loyar baru buka. Pesengang baru pah jadi loyar tu Mamat mari mmkir sorrang. Slo-slo Mamat naek tikat dua. Napok gaye ader dua orang jer kherani. Llaki sorang, ppuang sorang. Boleh tahang hok ppuang tu. Tapi pakaa cicing molek ngak kat jari manih tu. Ttunang doh pesengang tu.. Dok napok gambö starang. Berat nnanang. Mamat kabo ke kherani ppuang tu dia nok jjuper Tuang Loyar. Hayat hidup Mamat dok rajing jjuper loyar skali habuk. Cakkak dengang loyar jauh skali.. Nye mari debo weh.

Mamat pong ketok pitu masok. Loyar tu tengoh pegang gagang talipung cap Panasonic kat telinga dia. Wayar talipung tu tengoh beseranggoh lagi. “I dah uruskan fixed deposit you sebanyak RM10 juta tu. Lagi satu, minggu depan ni, I nak you ikut I ke Singapore. HSBC Singapore dah buat arrangement untuk finance syarikat klien I, tak banyak, dalam 20 juta Sing dollar. Firm I jadi lawyer jugak tu. I turun KL minggu ni, kita dinner kat Shook di Starhill ok?”

Mamat bukang pandaa sangat cakak orang putih. Tapi bila dengo haa pitih die pahang. Mainang apa juta-juta nim? Mamat mari mmikir.

Loyar muder tu pong letok gagang talipung sambil-sambil kheling ujung mata tengok ke Mamat. “Yer, nok mender? Saya sibuk sangat ni, dok tengok ker?” loyar tu tanye Mamat.

Mamat pucat kesi. Dok tahu nok kata mende. Nok jawak saloh. Tak mboh jawak saloh. Macang mase nok bangung tiddo sakning.. Serbe dok kene. Sudohhang Mamat tebeng jugok jawak.

“Sebenornyer tuang, sayer nim kheje dengang sarikat Telekong. Saya mari nok sambung wayar talipung hok tuang wak lolok cakkak sakning. Dok sambung lagi wayar tu, guaner lah tuang boleh cakkak doh!”

Muka tuang loyar tu jadi biru herang!

Doh nok wat guana starang! Nok ekseng dok betepat! Ada jugok loyar kecek sorang deh! Pecoh bo! Orang jamang lenim kata “kantoi”!



* kalu ade hop love love depang hop meant copy dari lya r neh. hahah. cite nieh beh dekpom. tuh amik hom. dakpe lya op. dop marohhhhh op? op? :DD

28 DISEMBER 2009

MKHBMKT!!! . kali ke empat dohhhhhhhh! . hee . kadang dop puah lagi lah...

sate sate sate

hahaha. ari ahad ari tuh saye g makan sate. ( tuh pun sebab balik kmpg , kalu x ,, HARAM! ) sate jabi paling beh! heee. mule nok makan mase g tuh tapi jepun lalu kat laen. pahtu malam tuh g r ( rele tuh - sebab jauh gop lah dari umoh tok ) kadang g mlm ho ramai gile!. berpusu pusu. cewah. hahah. cancel je lah. sbb sejam baru boleh. x boleh tggu lame lame sbb nak g umah ayah ngh lah. ishhh. so , otw balik baru leh makan sateeeee!. hahah.


saye order air fresh orange. :)

mule sapa sate.


n then , nie before makan . haha. besttt.

n this after KEDAROH . hahaha. licin doee.



PUAS ? TAKKKKKKK!. NAK LAGIIIIII!.
:DD


*along dop ikut . so , dop leh makang sateeee. hahaha.



Wednesday, December 23, 2009

hate n love

I HATE U THE WAY U HATE ME
*sial lah ko!

and







I LOVE U THE WAY U LOVE ME BEBEH
*mkhbmkt



i will tell when i'm ready
thnk youu
:))

Sunday, December 20, 2009

ape dah jadi nie ?

adakah ak telah meluka kan hati seorang insan ? tapi sumpah aku xda niat lasom . die anggap aku nieh ape sebenar nye ? lbih dari seorang teman ? tapi aku , aku cume menganggap die seorg teman , TEMAN SAMPAI MATI . teman yang rapat. teman yang boleh kongsi segale gale nye. teman semase susah dan teman semase senang . X lebih dari itu pun . ya ALLAH. ape dah jadi sbenarye nieh ?. ak xnk kehilngan die . ye . aku memang sayang die. tapi x lebih dari seorg kawan. lasom xda niat nak lebih lebih . tolong lah jangan slah anggap. atau pn ak yang salah ? salah ak kerana aku dah layan die lebih dari seorg teman . tapi x mungkin. ak layan sume same je lah. ishhhhh . satu lagi masalah muncu!, grrrrrrrrrrrrrrr***

♥ ayang & abang

Surat ayang untuk abang...

Dear abang,
Ayang nak mintak kebenaran abang untuk bawa anak-anak balik ke kampung. abang tak perlu hantar ayang sebab ayang mampu untuk bawa anak-anak ke kampung musim cuti sekolah ni dengan bas.. abang jagalah diri abang dan kereta abang baik-baik... cuma ada perkara yang ingin ayang luahkan disini... kereta baru abang tu mahal.. harga mencecah 100k barangkali.. sebab tu abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang... sampaikan abang dah terlena dalam kereta abang tu sejak abang beli 3 bulan yang lalu dah masuk 3 malam... abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang, nak tau ngape?

Harga kereta abang tu lebih mahal dari wang hantaran yang ayah ayang letakkan masa kita kahwin dulu.. cuba hantaran ayang lebih mahal dari harga kereta abang?

Tiap-tiap pagi abang mesti gosok kereta abang, nak nampak berkilat..tapi ayang nak dapat kiss g.morning pun susah

Sejak beli kereta tu, sebulan sekali macam-macam aksesori abang beli kat kereta, ayang nak dapat hadiah besday setahun sekali pun susah..

Kereta sebulan sekali abang servis, abang kata kena jaga maintainance. ..ayang nak dapat pi salon setahun sekali pun susah...

Kereta abang make up lawa-lawa.. tapi kalau ayang make up lawa-lawa abang kata ayang tak sedar diri kereta abang bagi makan minyak mahal-mahal cecah 100 setin pun ada, ayang nak makan pizza sekeping jer masa mengidam anak kedua kita abang kata ayang mengada-ngada.

Kereta abang kalau anak-anak sentuh sikit bodynya abang marah anak macam nak makan, ayang jatuh longkang besar boleh abang gelak

Paling menyedihkan. .. ayang tanya ngape tidur dalam kereta? abang jawab takut orang curi kereta abang.. kalau ayang kena curi??

Ayang nak balik kampung dulu.. anak-anak nak jumpa atuk dengan nenek depa.. tak nak naik kereta abang takut calar.. ayang calar takpe.. jaga diri elok-elok, sarapan ayang dah sediakan. ayang pi tak lama sekolah bukak ayang balik lah dengan anak-anak.. pesanan ayang..

ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU MASAKKAN MAKAN KESUKAAN ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU BASUHKAN PAKAIAN ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU GOSOKAN KEMEJA ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU SIAPKAN AIR MANDI ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU KEMASKAN RUMAH ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU URUT-URUT BADAN ABANG
ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU TEMANKAN ABANG TIDUR

Love,
ayang


-----------------------------------------♥



Abang balas surat ayang....

Dear Ayang,
Bukanlah abang sayang keta tu lebih dr ayang.. tapi ayang kene faham keta tu keta bos abang. Nanti kalau ilang sapa nak ganti.. ayang abang suruh keja ayang xnak, ayang kata nak dok umah jaga anak,nak siap kan sarapan nak kemas umah tapi ayang tiap2 hari bgn tido kul 12.. macam mana nak wat keja umah...

Cuba lah ayang pk mana x abang tido dalam keta... abang balik keja lambat skit ayang dah kunci pintu..bukan nye abang gi foya2 kan abang gi keja...lagi satu pasal piza yang ayang ngidam tu.. ayang nak piza yg di oder dr jepun.. mana lah abang ada duit nak oder.. abang nak bg apam balik yg jual kat depan ofis abang ni ayang xnak, ayang nak jugak piza dr jepun.. nasib baik abang x belikan kalau x anak kedua kita tu mesti muka cam doremon..ish xnak laa abang..

Pasal hadiah kan abang dah belikan tapi abang sembunyi kan kat dapur.. ayang yang tersalah buang ingatkan sampah... tulah abang suruh kemas umah tu ayang kata umah kita dah bersih tapi hadiah dgn sampah pun dah jadi serupa jek...hadiah tu mahal tau abang beli untuk ayang..

Sebenarnye abang sayang ayang lebih dr keta tu wlau pun hantaran masa kita kawin cuma rm8k..ayang x tau bpe kali abang turun naik bank nak wat loan rm8k..tapi demi ayang abang wat jugak..

sebab masa tu ayang kalau mekap mmg sebijik maya karin.. tapi sejak ayang wat rebonding 3 tahun lepas setiap kali ayang mekap abang terbayang lak muka pontianak dlm citer phsm.. bukan ayang x cantik tapi kening ayang tu gi cukur wat per.. walau pun abang selalu cukur janggut abang tapi ayang xyah laa nak cukur kening ayang tu....pasal morning kiss tu, ayang bangun pun dah tengahari nak morning kiss cam mana.. dah laa ayang.. abang malas nak citer..

Tapi abang nak bg tau jgk kat sini ayang tetap no 1 dlm hati abang..nanti kalau naik bas tu bebaik.. ayang nak balik kpg abang izinkan Cuma jgn lupa kim salam kat mak ayah kat sana .. kalau ada gulai tempoyak ke nanti jgn lupa bwk balik skit..

Kalau ada lembu terlepas ke ayang xyah laa susah2 gi kejar lembu tu... biar jek.. nnti abang balik kpg abang kejar kan ..bukan apa takut lembu tu tanduk ayang nnti bukan stakat calar jek silap2 leh masuk hspital. abang kene tanduk xpe..

Jaga anak2 baik2 jgn bagi diorang main kat sungai musim2 banjir ni.. nak dpt anak bukan senang takut nnti ayang ngidam lagi piza jepun lak lagi haru.. baik jaga jek yg dah ada tu..ayang pun jaga diri baik2.. jgn sampai jatuh longkang lagi.. hehe.. abang mmg xnak ketawa masa tu tapi nak wat cam mana ayang jatuh kepala dulu yang masuk longkang...dah laa rambut ayang masa tu baru lepas rebonding.. mmg abang ketawa...hahahhahah ahahha

Love,
Abang


sory lya, erah copy dr lya. haha. suke ngn surat nieh :)

give up n down!

smpah ak dah berputus ase dengan korang sume. n sumpah terase hati dengan korang sume. korang sume dah x mcam dulu doe. sume dah berubah. ataupun ak yang dah berubah. skit tu ad lah kot. first , aku balik trgnu kali nieh ak x cakap kat sape sape pun. diorg thu pun bile ak dah ad kat umah . bese bile ak nak balik tgnu je ak mesti kabo yang ak nak balik tgnu . tapi kali nieh x . ntah lah kenape. ak x rase nk kabo pun k org yang ak dah balik. lebih baik diorg x thu yang ak ad dumoh. grrrrrrrrrrrrrrrrr! shittt!.

erahhhh . zaman dah berubah lah. keadan pun dah berubah. terima lah keaadan dengan hati yang terbuke okeyh! setiap org akan berubah dan akan bertemu dangan bende baru. diorg sume dah jupe bnde baru. diorg sume dah xad mase cam dulu lagi dah. ko pun patt buke kan hati ko untuk menerima sesuatu yang baru. jangan lah ko tutup rapat pintu hari ko itu. ok bereh ??

ok bereh. terima aje.


upset!

0ff fon?

yeah. bile ak off fon meant ad bende dop kene lah 2. serabut ke ape ke bla bla. aku pn x thu kenape. dah memang perangai aku cam tuh. nak wat cam ne lagi. aishhh... aku betul betul rase serabut skg. serabut gile babi!. arrrrrrrgggggggggggggaaaaaaaaaaaaa!! off off off. nak je ak campak fon tuh. grrr.

Saturday, December 19, 2009

♥ 12 ways!

12 CARA UTK MENGETAHUI SIAPA YG DICINTAI


1) korang bercakap dengan dia hingga lewat malam, dan bila nak tido, stills teringat kat dia.

2) korang jalan slow² jek time jalan ngan dia ( control*haha )

3) korang rase serba tak kena bile berjauhan dengan dia.

4) korang rasa bahagia & tersenyum bila dgr suara die.

5) bila korang tengok dia, korang nampak dia sorang je, orang lain haram korang tak nampak;P

7) korang selalu fikir pasal dia, segala²nya dia.

8) korang selalu senyum bila dah blh tgk dia. haha

9) korang buat ape saje untuk hang out dengan dia. bestt woo

10) time korang bace ni korang mesti terbayang² muka dia, dia je ade dlm fikiran.

11) korang tengah syok sgt fikirkan dia sampai korang tak perasan langsung nombor 6 takde.

12) pastu korang cepat² scroll balik ke atas dan tgk nombor 6 dah xde. haha


MEMANG SAH KORANG DAH ANGAU. HAHA

bagan nakhoda omar


ataupun dikenali sebagai BNO . haha. paling popular kat sn udang. sape sape hop brehi makan udang tuh boleh lah g sn. ambe dop brehi so , dop brape nok g. g gmbo boleh r. hahaha. hop populr. me udang , nasi greng udang bla bla bla n sebagainye yang berasas kan udang. haha. mimi mkan udang banyok kali. sepinggang. kalu aku tobak muntoh doh. fifi dapat udang paling besar. berebut ngn mimi nok udang beso. bising bangor kali. ishhh. lepas mkn kitrg snap snap kat pntai yang x brape nak pantai. hahaha. tapi boleh lah. aku suke langit mase tuh. lawa doe. ouh lupe nk ckap. yang pegi ak , mimi, fifi , naz @ abang misai , wan , zul n fariz. haha.jangan marah ye abang misai. heee. :D . antara gmbar yang sempat kami snap. huhu.



nie mase on da way. sibuk je lah ko fifi.

nieh abang misai @ naz , fifi n wan . haha . best lah kawan ngn korang!. :D

haaa. ni mimie. aku paling baik ngn die. selalu ngn die. huhu. piggan die penuh ngn udang je. mu mkn lah udang sapa mutoh neh. haha


nieh abang misai. hahah. nazrie lah. die baik doe. kenape muke cam tuh? panas lah. ak cover je tuh. hee. :D

sesi bergambar semakin rancak. haha.

die fariz. ntah lah. agak susah lah nk bace die nieh. ntah kenape.

aku paling suke pic nieh!. aku suke view die doe. nieh ak x edit pape pun nieh.

dari atas. wan , fifi , naz n zul . bawah , mimie n eirah

nie mase nk balik dah. beli cenderemate ket. haha

sumpah aku suke ngn gambar ko yang doe. hahaha. cam budak x cukup je. hahaha.



OK. THATS ALL . SEKIAN SAJE :)) batery fon dh abih. haha.

1 disember 2009

seharian lepak ngn ashfan , ammar , emir , ieqa , kawan eiqa n kawan ashfan , dari trgnu., bukit payong. haha. tuh je sempat ak tnye. haha. ak kam. thu thu jelah. mane cakap banyok ngt ngn org baru kenal. kalu dh lame laen lah. jadi TALKAKTIVE plok jadi. ishh. pelik nguh lah ak nieh. kuar dalam kul 12 tgh hari sbb ashfan sesat. haha. smapi kat pelita time lunch hour. perghhhh!!. mmg r ramai gile org. . ak , ieqa kwn die mnum air aje. mereka 2 org nth knp xnk mkn. aku memang, x de selere lasom. actly hari tuh aku demam panas gile. tapi nth lah kenape aku kuar jugak ikt diorg. ishh. emir perasan ak x sihat., tapi leh cover lagi kot. huhu. pastuh tggu ashfan pegi celcom center. perghh!. lame gile. nk pengsan aku tggu . n then amar smpai kat pelita. tgu pnye tgu last kitrg pegi lepak kat klcc. fuhhh. lega skit leh rest. ak memang dah x larat gile babi dah mase tuh. nasib amar x perasan, kalu x ak dah memang kene kaw kaw lah. haha. ouh ye. actly ad sorg lagi , syam . tapi die acdnt. patah tangan kot!. hahaha. nsib x serius mane. gile r ko syam. dah nak exam kot merempit. ishh. ok. ashfan kol cakap xleh nak kuar sebab tiket parking ad ngn ieqa. ak rase nak menjerit je mase tuh. kene pegi tempat parking plk. sumpah penat sial!. tapi dah terpakse. pegi je lah. destinasi seterusnya , BB . saje jalan jalan. yelah tuh. emir dah beli baju ape sume dah bape pasang dah. haha. secod round , ak ikut ieqa. YA ALLAH , tuuuuuuuuuuuuut . kitrg duk kat mcd. kol diorg suh datang. emir , ieqa n kawan ieqa lepak kat mcd. ak , amar n shafan dah x thn. kuar lepak kedai mamak je. lagi best. haha. blablabla. 3rd round , ak ikt ashfan. ok lah skit. pegi TS plk. pusing pusing pusing. beli tuh beli nieh. bla bla bla. kul 8 kitrg gerk balik. sempat gmbar skit je. huhu.


emir , ieqa , ak , ashfan dan yang besar kat blakang tuh ammar . hahaha. x aci marah ye ammar



ammar paling cool. kadang kadang menyakit kan hati. grrr. geram je!. tapi die baik .

ouh. lepas balik tuh aku terus tido. badan aku panas gile vavi lah!. pergghh!. mlm tuh ak x leh nak tido sebab dade ak skit. baru aku ingt , ak x makan pape lagi ari tuh. so , terpakse lah ak tahan aje. xleh nak wat pape lah. kat umah org. bukan umah aku. ishhh. dah lah esok ak nak kene balik poli. perghh. sumpah dugaan betol. nasib ashfan sggp datang amik aku. thanx a lot ashfan!.

sekian saje. :))

McDonald's!

hee . saje je nok cite kat cini. nk update blog. dah lame kot x care. huhu. k.mah , apih , along , ezah n aku g mcd. apik , bedi n nini follow. actly sempene beday ezah. saje ajak pegi mcd sbb die cakap nak sgt mkn prosperity. hahaha. x yah berangan lah mu tuh. mu mane makan pedas. n then die rase yang along punye sket , terus cancel amik big mac. hahaha. lawak lah mu nieh. ak ? cam bese BIG MAC N AIR TUKAR AIR MILO. heee. n n n n satu lagi fav MCFLURY!. Hhaha.



nieh bersame ngn mcflury

n this is my sister bersame ngn prosperity. haha :))

n this is kak mah

ok. thats all. hee. next epesod later lah ok :))

Friday, November 27, 2009

ALHAMDULILLAH

akhirnya die sudah ketemui org yang die sayang dan boleh sayang menyayangi antara satu sama laen . dan dah xpayah dah lah tggu tggu lagi kan . aminnn.. ntah bile erah boleh terima abu . huhu . ABU BAKAR BIN SUBIR . thnx 4 everything . erah rase erah dah boleh lepaskan abu kan . so , x yah lah abu cari erah lagi kan , abu dah ad tempat bergantung segala gala nya . so , x yah lah harapkan erah lagi . harap kan erah kejut abu smyang subuh . bla bla bla . kalu ad pape abu leh cari die . ATIKAH MUNIRAH BTE SAMSURI abu leh mengadu segale galenye kat die . bla bla bla n bla . u cant do anything with her . i hope she will be with u forever . erah ? xyah risau . erah dah biase keseorangan dah boleh jalani hidup sendirian. cewahh!. hahaha.



ok lah . i hope u hepi together ! good bye . sampai ketemu lagi . :))

LYDIA

hepi befday. haha. enjoy doe malam tuh. tapi aku x puas hati ! kenape aku mesti kene lebih banyak dari ko , GRRRR. wawa. ko jage lah . pasni turn ko plok kene tepung. haha. pape pun . sume enjoy tengah malam tuh . hahaha

haaa. yang nieh aku x puas hati. kenape aku???

tapi pape pun , kitorang enjoy!. haha. pas mandi pun lydia kene lagi . air sabun. 2 kali die kene mandi. hahaha. padan muke !


p/s : beware wawa . next moth u turn . hahahah. jangan nangis sudah lah yer. :DD

HAPPY BIRTHDAY


special for u ALL

hepi befday to u . hepi befday 2 u. hepi befday 2 u. hepi befday tooo uuuu. hee. hepi hepi hepi n hepi befday to u all . its mean u r getting old. so dont noty noty yeah !. semoga panjang umor dan dimurahkan rezeki . n berjaye dalam hidup. aminnn.. ermm. tuh je kot. huhu




p/s : sory shukri ismael. erah dop tahun nok wish gane. no adop. ms delete doh . sory. erah xkan add mule. huhu . byebye.

Tuesday, November 3, 2009

Azlina Jailani telah menang di Mahkamah.
mereka tak akan menang kerana melawan Allah, mereka hanya menang sementara di dunia... sapa yg lebih berkuasa... sama-samalah kita berdoa agar kita, generasi kita dan semua umat Islam yg ada sekarang sentiasa dlm Agama Allah dan dilindungi Allah swt dan dijauhkan dari terpesong aqidah...amin

Pertubuhan Melayu Murtad telah diluluskan!!

persatuan Melayu Kristian telah SAH ditubuhkan di Malaysia !! Injil telah dicetak & di edar....IFC buat RoadshoW besar-besaran sokong kebebasan Beragama... Bersedialah wahai saudara - saudari ku yang amat disayangi.... BERDOALAH SEMOGA UMAT ISLAM SELAMAT tolong sebarkan kepada yang cintakan AGAMA ALLAH (Agama Islam)....

ISLAM DIHINA DI MALAYSIA

Baca sama-sama...

Dunia akhir zaman semakin menakutkan bilaberkait dgn soal akidah. Nak jadi apa dah ni??Patut laa ada yang kata tak nak ada anak.Bukan takut nak beranak, tapi takutada anak yang terpesong akidah.. baik tak de langsung!!

Mufti Perak, Datuk Harussani Zakaria bangkit dalam isu ini denganmembuat kenyataan akhbar bahwa umat Islam wajib isytihar perangterhadap pertubuhan IFC itu dan minta 50 ahli politik Islam yang menurunkansignature sebagai menyokong penubuhan IFC itu bertaubat kepada Allah swtkerana dibimbangi aqidah mereka sudah terbatal [3]. Datuk Harussani jugaminta kepada semua penceramah, semua ustaz-ustaz yang mengajarkuliah-kuliah dan semua khatib-khatib, supaya jangan lupa cakap benda nidalam kuliah-kuliah dan di atas mimbar-mimbar Jumaat bahwa pertubuhanIFC ini adalah musuh Islam di M`sia.

Tuan-tuan tau depa minta apa kat PM?...
Depa send memorandum kepada PM meminta 15 perkara berhubungdengan Islam supaya dimasukkan dalam perlembagaan Malaysia .Antaranya:

1) Setiap anak yang baru dilahirkan di Malaysia jangan dikaitkan denganmana-mana agama sehinggalah anak itu berusia 18 tahun - Tu dia tuan-tuan.. Ini apa cerita ni? Maknanya, anak-anak kita langsung tidak bolehdididikkan dengan cara Islam. Kita tak boleh bubuh nama Islam katanak-anak. Sam pai umur 18 tahun, baru boleh duduk bincang di mahkamah,tanya kat anak kita, 'Hang nak ikut ugama apa?'...Kalau dia kata nakjadi hindu, maka jadi hindulah dia. Kita tak boleh nak buat apa sebab dahdigazetkan dalam Perlembagaan Negara..

2) Di dalam dokumen pengenalan mykad dan passport dihapuskan kolumidentiti agama - maknanya, perkataan 'Islam' yang ada kat mykad kita itu,depaminta di'tiada' kan .

3) Mana-mana orang bukan Islam kalau nak kahwin dengan orang Islam, diatidak perlu masuk Islam.

4) Mana-mana orang Islam yang nak kahwin dengan orang bukan Islam,mestilah dia tukar agama kepada bukan Islam.

5) Sebagaimana kerajaan Malaysia menyalurkan dana kepada masjid-masjid,begitu juga kerajaan Malaysia mesti menyalurkan dana kepada semua rumahibadat orang bukan Islam.

6) Peraturan sekolah yang mengizinkan anak orang Islam menutup aurathendaklah dimansuhkan, kerana ia menghina agama bukan Islam.

7) Hapuskan mahkamah syariah kerana ia juga menghina agama-agama lain -mahkamah syariah kalau takdak, habih la kita tuan-tuan. Walaupun la nibukannya perfect, tapi itulah satu-satunya mahkamah yang defence agamakita. Kalau mahkamah syariah disingkirkan, masalah faraid pusaka, masalahnikah kahwin, cerai talak apa semua tu macamana?....Kalau tak dak mahkamahsyariah, maknanya, perkahwinan tidak akan berjalan di atas akad nikah,sebaliknya, perkahwinan akan dibuat secara berdaftar

8) Mana-mana orang bukan Islam yang masuk Islam, semua hartanyadikembalikan kepada waris yang tidak beragama Islam.

9) Mana-mana pasangan yang bukan Islam, apabila masuk Islam, maka hakpenjagaan anak tidak boleh diberikan kepada mereka.

10) Sebagaimana program-program di radio dan tv yang menerangkan tentangajaran Islam dalam bahasa ibunda masing-masing, begitu jugaajaran-ajaran lain daripada Islam juga perlu diberi ruang.

11) Sepertimana Quran, hendaklah kerajaan Malaysia turut mencetak bible dalam bahasa Melayu untuk diedarkan di seluruh negara..

12) Apa istimewanya Islam sehingga ditabalkan sebagai agama rasmi diMalaysia ? ....lagi 3 ana tak ingat, anta boleh refer dalam Majalah MilleniumMuslim.Ini dia tuan-tuan, Islam diludah depan mata kita sendiri, so manasensitiviti kita terhadap agama kita sendiri?...Datuk Harussani tegur PMdan 50 ahli politik Islam yang sokong pertubuhan tersebut supayadibatalkan pertubuhan itu. Tau 50 orang Islam tu kata apa?.....Depa kata kat
Mufti Perak, 'Ni lah kalau dah terlalu tua jadi mufti, tak open mindedlangsung!'....Datuk Harussani balas dalam majalah 'Millenium Muslim',katanya, 'Di atas sikap open-minded rakyat Malaysia yang terlampau lebih,
maka inilah hadiahnya!'...Ini dia kata-kata seorang ulama di Malaysia . Yang lainnya sunyi sepi termasuklah akhbar-akhbar,macam ada benda dalam mulut sampai tak boleh nak buka!

-------------------------------------------------------------------------

Kata Al-Imam Ibn Kathir didalam tafsirnya: 'Sepertimana yang Tartarberhukum dengan berteraskan sistem pemerintahan yang diambil daripada rajamereka Genghiz Khan yang telah mencipta untuk mereka undang-undang Yasakyang merupakan sebuah buku menghimpunkan hukum-hakam yang diambildaripada syariat yang berbagai, iaitu Yahudi, Nasrani, Islam dan lain-lain.

Dalamnya juga banyak hukum-hakam yang diambil daripada fikiran dan hawanafsunya semata, lalu dijadikan undang-undang yang diikuti oleh anakcucunya. Mereka mendahulukannya melebihi kitab Allah dan SunnahRasulullah, sesiapa yang berbuat demkian maka dia adalah kafir dan wajib diperangisehingga dia kembali kepada hukum Allah dan Rasulnya dan tidak berhukumselain daripadanya dalam perkara kecil ataupun besar (rujukan tafsiral-Quran al-'Azim oleh al-Imam Ibn Kathir jld. 2, m.s. 70. Cetakan Beirut)Allahua`ala `alam.27 SEPTEMBER 2007

**SAPA YANG BACA ARTIKAL NIE 'DIWAJIBKAN' POST KEPADA SAUDARA MUSLIMLAINNYA... KERANA INI SEBAHAGIAN DARI JIHAD... SUPAYA SAUDARA MUSLIM KITA DAPAT TAHU TENTANG UNSUR-UNSUR MENGHANCURKAN ISLAM....

Monday, November 2, 2009

SPA

petang mase tgh blatih blakon untuk glamour raye tuh, ak dpat paggilan dari abah. ak dengor agak laen suare die. ak tnye lag bakpe. ye kabo ak dapat panggilan spa. jururawat pelatih. ak dengar dah nak nangis. ak x minat nak jadi jururawat. tapi parent ak suoh jugak jadi nurse. ak xak doe. ak tnye yah, alin , myla. alin kate ok, alin pun galak kan ak pegi. yah pun. mybe lah. tnye myla. die pun dapat jugak. tp intrview x same tarikh. grr. actly pada mule nye ak xnak pegi pun. tapi abah bersusaah payah uruskan sume nye. ak wat rilek je. yelah. benda x minat. malas lah. pos surat ke aku kat poli suoh mintak cuti. pastu cakap nak datang anta ak sapa kat poli. perrrrggghhhh!!. mmg terpakse lah ak pegi interview tuh. kawan kawan ak pun suoh pegi . ad jgak x bagi ak pegi. tapi bile ak ngadu kat along yang ak xnak along cakap " mase interview nnti jawab lebih kurang dah lah" . along pun xnak aku jadi nurse. sebab kitorang dah ad hale tuju dah. kitrg dah bersepakat untuk future. so, ak dengar cakap along lah. jawab lebih kurang je . heee. ari ahad apih mari amik aku kat poli. terus balik ganu. (balik hari ahad sebab ari sabtu tuh ad prgram) ak dapat cuti 2 hari dari pengarah. smpai time garib. esok pagi terus pegi dungun . interview kat sane. penat doe. abah cakap exam kul 9. tgk balik kul 8 lah!. apih pecut kete brape ntah. laju gile. stgh jam dah sampai. dari mane ntah. lupe. kul 8.30 dah smpai. nasib org laen baru je masuk dewan. uhuh. lepas exam kene interview. pergghh!. yang nieh paling x tahan doe. sorg stgh jam kene interview. turn ak no 11. kul 3 kot baru turn ak. ak sekejap je. sebab ak terus terang yang a x minat nurse n parent ak yang suoh ak datang. dah lah tnye soalan macam macam. mane lah aku tahu doe. sume yang kuar mesti dengan muke tension je sebab x leh nak jawab soalan yang die tnye. hahaha. ak die x tnye bnyak pun. sebab ak frankly. huhu. lepas interview kitrg terus balik kl. tido kat hotel. esok tuh baru hantar aku kat poli. ma n abah pun ikot skali. mlam tuh diorg balik ngn bas.





** actly aku rase bersalah sangat sebab buat cam tuh. parent aku harap kan yang terbaik untuk ak. tapi aku sia sia kan cam tuh je. ma , abah. maaf. erah betul betul x minat nak jadi nurse. erah nak kejar cite cite erah nak jadi chef. nak bukak restoran. along pun sokong erah. so , harap ma n abah pun sokong lah neh. :((

Tuesday, October 27, 2009

nasib malang

cam banggang je rase. dah lah hp hilang. laptop kene virus. kene format. grrr. sume dah hilang. gambar gambar kitorg. lagu lagu. asgmnt. video. SEMUA !. yaaahhhhhhhhh!!. nok gmbor dulu dulu. mase koloh dulu tuh. lyaaa. nok gmbo mase kat pata. hilang sume lake doh. :(((
abagggg apihhhhh!! . nk naik kl. nok g beli hp baru. nok w995 neh. hee. ouh. mybe mggu depan 6 , 7 n 8 ak balik kot. skali n gn ashfan ( hans isaac ) , amar ( afdlin shauki ) ( wiki wiki ), bla bla bkla. ntah sape lagi yang nak balik. tapi 7 n 8 tuh ad prgram sape yang nak masuk kayak. boleh sijil. tapi biar lah. ak nak balik. susoh doe adop hp nieh. dah lah kene bayar duit baju lagi. ishhh.

i love , miss and care about all off u!

jepon
along ,
ezah
n all my family
pijan
mek yah
lya
alin
myla
paa
joe
emma
ena
nubli
and all my friend
kat psis ?
x yah cakap lah.
dah selalu jumpe

quiz , practical , test

oh yeah. skg dalam lib. ngh wat test , quiz , n practical. dapat asgmnt plk tuh. perghhhh!. sial doe. soalan cam ntah pape. sumpah aku x suke subjct com nieh. grrrr. nasib xda final exam. hahaha. time to meniru niru. alaaa. same je sume/ saling tolong menolong lah katakan. hahaha. oh. mek ad skali. mek nok naip gop. hoh. amk ho. aku stress gilo lah jwb soalan 2 mcm ore gilo nok cri jwpan computer nie aku nie bkn thu thu sgt bab2 computer nie eek..... mmg gilo lah aku xsggp lgi nak beljar lagi mmg aku xleh naok wak gapo loni aku tpkse belajr kano aku nok kluarga aku biror... lgi pun aku sore anok yang masok ipta tapi aku mls nok bljar doh tpi tpkse lh stiap mlm aku mngis bb aku xthn doh nie

ok. luahan dari mek. haha. saje je. dio puah r tuh. :))

Tuesday, October 13, 2009

priceless

ho yeah. i love my family, bile duk jauh baru tahu ap itu KASIH SAYANG ! kami adik beradik menjadi rapat je bile ak duk jauh. skg aku rase laen macam je. oh. walauppun ak selalu gaduh ngn adik aku, tapi aku tetap sayang die. skg bile ak ad masalah, rase nk mengadu, ak cari adik aku. sampai along pun thu kenape ngn ak. perghhh!. teharu beb. ak sayang along ! ak sayang adik aku!. hee. ilove all of u. soooo pricelass.





* sory. agak mengarut. sedang logging dalam lab. mase clas com skg. sempat lagi tuh. lect ad kat depan. heee. :))

Saturday, October 10, 2009

hey korunk!! :(

skg dah 4:31am. nak nagis. :(( . tetibe je ak teringat kat korang sume. homesick datang menyerang kot. rindu abah , ma , along , jepon , ezah , yah , alin , myla , paa , ema , lya , ena , linda , joe , bedi , cik jah , cik norin , imran , siti yang banyak mulut , ibu , jenny , ketot , potet , putat , lehy , munir , aizat , nubli , cik pah , bear , ctah , yanti / yang selalu pegi lepak kedai die kat tepi pantai minum air nyor mkn mee sup , fira , dan sume sume lah !. SUMPAH AKU RINDU KORANG SUME WEYH! WAAAAAAA. :(((((((

for u dear *****

kenape ngn ko nieh?
ap yang ko nak lagi r?
ak dah lame x ganggu ko
kacau hidup ko
selalu melarikan diri dari ko
dah lame x mesej , x kol ko
knape ngn ko nieh
sampai ke tagged pun ko cari ak
ishh
ak x paham betul lah ngn ko nieh,
ap yang ko nak sebebnarnya niehhhh????
tolongkan wahai *****.
ak dah x sanggup lagi terima semua tuh
tolonglah jangan hadir dalam hidup ak lagi
YES! I LOVE U , BUT I DONT WANT U ANYMORE.
tolonglah paham!
sumpah susah gile nak lupekan ko.
kerana sahabat . ak berjaye jugak
sebab ak sedar , kawan kawan lebih penting dari ko.
syyuuuhhhhh!!,
blah lah ko jauh jauh!



pindah?

oh yeah! kami satu family akan berpindah x lame lagi. ke mane?> shhh. rahsia kot. haha. xcted kot. kire lebih ok lah umah baru. alaa. bukan jauh pun dekat je. 03 10 2009. pegi cuci umah.


bapak letih gile . dah lah malam tuh nak balik poli. haha. letih gile kot! cop cop. dah bukan kot. dah memang letih gile! dah lah nak sampai ke poli tuh lame gile ! satu hari kot baru sampai. haha. ermm. cam ne skg eh. ak rase cam nak balik umah je. ntah kenape. rase cam homesick aku datang balik. asyik nak nngis je. :((
mau out .


fikir fikir kan lah

semoga artikel ini menjadi iktibar kpd semua...


'Intan nak bagitahu, Intan dah kristian.'

Minta maaf kalau ada tersinggung. Yang kes-kes mahkamah saya tak pasti. Tapi cube-cube korek kebaikan didalam cerita ni.

.....Atas kearifan dan iman HAKIM Tun Salleh Abas, dia simpan fail tu dalam lacinya selama 2 tahun. 2 tahun kemudian, lepas hari jadi Suzie Teoh yang ke 18 tahun, dia buka balik kes itu dan bagi peluang Suzie isytiharkan agamanya sendiri. Penuh mahkamah nak tahu kes tu; wartawan tempatan, .......
......Sebab itu jugalah Tun Salleh Abas kena buang atas 5 tuduhan. Tuduhan kedua atas sebab melengahkan kes seorang budak tanpa sebab selama 2 tahun. Itulah harga yang Tun Salleh Abas terpaksa bayar.......

'Pernah dengar cerita Aisyah Bukhari yang murtad tak lama dulu? Suratkhabar banyak menutup kes ini kononnya untuk menjaga perkauman, tak nak terjadi kacau bilau. Kes Aisyah yang murtad dan banyak kes murtad lain ditutup sedemikian rupa atas alasan bercinta, ikutboyfriend.

Cerita yang akan saya bawa ini agak panjang tetapi sekiranya kamu seorang Islam yang peka dan sayangkan agama kita Islam, buatlah sesuatu, paling kurang fowardkan email ni kepada saudara kita yang tak tahu menahu. Ataupun selemah-lemahnya, berdoa agar kita semua serta saudara-saudara kita terselamat daripada fitnah akhir zaman yang paling besar ini.

Ini bukan cerita rekaan saya tetapi hanya petikan dari ceramah yang saya dengar dari mulut peguambela kes ini Zulkifli Nordin di Madrasah Hidayah. Murtad dikalangan orang Melayu kini sudah menjadi ancaman kepada kita. Indeks pencemaran akidah mengikut jabatan statistik dan perangkaan Tahun 1989 aje, 4776 orang Melayu mohon tukar nama dari Melayu kepada bukan Melayu atas alasan keluar dari Islam.


Tahun 1997, bila Saari Bustamah mengambil alih jawatan mufti dari Datuk Hashim Yahya, perkara pertama yang disentuh adalah murtad.. Menurutnya sehingga Julai 1997, 3,000 orang murtad di KL sahaja. Tahun 1998 saja, 516 orang sudah murtad. Aisyah bukan kes pertama murtad, sebelum ini dah beratus kes timbul tetapi ditutup oleh pihak tertentu.

Setakat kes Aisyah, dah 40 fail murtad dikendalikan oleh saudara kita Zulkifli Nordin. Mengapa kes Aisyah ini kita rasa ralat sangat? Kes ini satu simbol yang tunjukkan pada kita orang Melayu. Sistem pertahanan akidah kita amat rapuh. Akidah kita diserang ditubi dari segala sudut. Yang kita tak nampak dengan menggunakan system perundangan dan kehakiman kita sendiri.

Kes ini boleh dilihat dari 2 sudut.

1.Bagaimana orang macam Aisyah boleh murtad
2. Bagaimana orang kafir laknatullah boleh menggunakan sistem hakiman kita untuk merampas anak orang Islam untuk dimurtadkan?

Apa yang berlaku kepada Haji Bukhari setelah 25 tahun didik anak dengan pengisian Islam yang hebat. Sedang dia mengimamkan sembahyang terawih di masjid tahun 1997 anak dia sedang dimurtadkan dirumah.

Aisyah adalah gadis Melayu biasa yang didedahkan dengan ilmu yang sepatutnya. Dalam keadaan macam tu, dia takkan murtad. Dihantar ke sekolah agama, dia belajar hingga tingkatan 6 atas dan boleh melayakkan diri jadi ustazah kalau dia hendak, dan layak melanjutkan ke peringkat Universiti Al Azhar kalau dia hendak . Dia dibesarkan dalam suasana yang bapanya imam. Datuknya juga imam yang dah berpuluh tahun imam Haji Tahir. Dia juga hafal surah Yasin. Dalam ertikata, tahu ayat apa, surah ke berapa yang dibacanya, ayat apa yang jadi azimat, semua dia tahu. Itu hebatnya Aisyah. Surah Sajadah pun dia hafal ... Masuk ITM dia terlibat dalam gerakan Islam. Dia didedahkan dengan gerakan Islam, dia tahu kelemahan-kelemahan Bible. Dari segi keterampilan, dia budak perempuan Melayu seperti biasa, pakai tudung dengan baju kurung bunga-bunga. Takde apa yang pelik pada dia, duduk di lembah keramat AU5C. Kakak dia pun macam itu juga keterampilannya. Tiap-tiap hari telefon bapanya lapor isu terkini. 2 tahun di KL begitu. Hari terakhir dia telefon 19 Nov 1997,

'Assalamualaikum ayah! Ni Intan (nama manja) cakap. Intan nak bagitahu, Intan dah kristian.'


Bayangkan hati seorang bapa. Kita sendiri heran macamana dia boleh murtad. Aisyah adalah simbol anak Melayu yang telah dididik dengan begitu rupa boleh murtad. Apa yang Haji Bukhari boleh buat? Airmata sahaja modal dia. Masuk TV menangis, keluar radio menangis, pergi forum menangis apa yang dia boleh buat? Semua dokumen mahkamah akan jadi bahan arkib termasuk permohonan kafir laknatullah itu minta Aisyah dibebaskan untuk dimurtadkan ..


Butir asal permohonan.. ....


Permohonan ini dibuat oleh Lennet Teoh Hui Leong seorang peguam Cina
Kristian. (Read Herbes Corpes bawah bab 36 kanun acara jenayah). Tujuan untuk membebaskan seorang yang didakwa ditahan secara salah. Sebarang permohonan seperti ini perlu bagi sebab mengapa didakwa tahan secara salah. Permohonan dibuat bawah bab 36 atas alasan Article 11 Perlembagaan Persekutuan. Iaitu hak kebebasan beragama. Tiada langsung soal kahwin timbul. Permohonan tu menyatakan, perenggan 6, bertarikh 28
November 1997 di Makamah Tinggi Malaya Kuala Lumpur bahagian jenayah.


Sebab yang dia beri, 'Saya Lennet Teoh Hui Leong telah dilantik oleh Nur Aisyah untuk memberi nasihat kepadanya berkenaan dengan pertukaran agamanya kepada Kristian dan atas arahannya saya telah menyediakan surat sumpah untuk Nur Aisyah menolak dan meninggalkan agama Islam.'

Perenggan 23: 'Saya Lennet Teoh percaya bahawa Nur Aisyah sedang dikurung secara salah oleh keluarganya. Saya percaya tindakan ibubapa, abangnya dan bapa saudaranya telah melanggar hak kebebasan Nur Aisyah menganut agama pilihannya iaitu Kristian Khatolik'.

Kita tak boleh buat apa-apa sebab article 11 Perlembagaan Persekutuan menyatakan mana-mana warganegara Malaysia yang telah cukup umur (18tahun) berhak mutlak menukar gamanya. Itulah perlembagaan kita yang memerdekakan orang Melayu kita tahun 1957. Perlembagaan itulah juga yang menjerut kita sendiri. Adakah anak cucu kita akan selamat dengan perlembagaan itu? Bila berlaku pertembungan antara hukum syara' dengan undang-undang sivil, undang-undang syara' akan terbatal. Maksud agama rasmi kita Islam adalah acara-acara rasmi hendaklah dibuat mengikut cara Islam. Contohnya perlantikan sultan, rasmi parlimen dll. Tak lebih dari itu. Bab kehidupan, politik, ekonomi.... semua tak termasuk.

Article 4 pula menyatakan: 'Mana-mana undang-undang yang bertentangan yang bercanggah dengan perlembagaan ini adalah batal dan tidak sah. Ini termasuklah hukum syara'.


Contoh kes Hartina Haji Kamarudin.

Pada masa ceramah ini dibuat, Haji Kamarudin ada dalam lokap, didakwa mencederakan seorang Hindu kafir laknatullah kerana memurtadkan anaknya.. Anak yang dibela selama 18 tahun dengan begitu susah payah datang ke Rumah dalam keadaan Hindu.

Haji Kamarudian seorang penjual sate di Perak. Beliau lepaskan anaknya selepas 18 tahun ke KL untuk cari kerja. Tak terlintas langsung di kepalanya anaknya akan murtad. Tak sampai 9 bulan, Hartina balik ke restoran bapanya dalam keadaan Hindu dengan nandek kat dahi . Bukan itu saja. Anak yang dimanjakan begitu rupa balik mencabar bapanya, bawa boyfriend dan kawan-kawan boyfriendnya sambil berpeluk-p eluk dalam keadaan dia pun dah Hindu dengan nandek. Haji Kamarudin takek si kafir tu kat tengkuk, menggelupur dia depan kedai tu.


Haji Kamarudin juga dipelupur oleh kawan-kawan si Hindu tu sampai nak pengsan. Adik lelaki Hartina umur 16 tahun turut kena belasah kerana nak menyelamatkan akidah kakaknya depan kedai tempat bapanya meniaga.

Apa Hartina buat masa tu? Hartina papah kekasihnya dan biarkan bapanya menggelupur sendirian. Tak cukup dengan itu, dia pergi ke balai polis buat report bapak dia pukul boyfriend dia. 14 hari Haji Kamarudin dengan adik lelaki Hartina merengkok dalam lokap sebab report anak kesayangannya yang mempertahankan kekasih Hindunya. Tak cukup dengan itu disaman pula bapanya 3 juta. Remuk hati seorang bapa yang diheret ke penjara kerana anak sendiri. Tak cukup lagi, dia telah menghina bapanya dengan menukar nama Hartina Haji Kamarudin kepada Nivasni Rajeswari. Nama Hindu.

Semasa masih terlantar kat hospital (akibat dipukul binatang Hindu laknatullah ), Haji Kamarudin ditangkap polis semula sebab Hindu laknatullah ditembak oleh seorang yang tak dikenali. Jadi, Haji Kamarudin, anaknya dan anak saudaranya kena kurung masuk lokap kerana menjadi suspek utama kes tembakan tersebut. Anak yang ditatang begitu rupa akhirnya menyebabkan dia merana dalam keadaan hina di dalam negara yang negara Islam!! Haji Kamarudin juga dikenakan berbagai tuduhan. Setakat itu saja, 4 tuduhan.

Yusof Qardawi dalam kitabnya menyatakan hendaklah mempertahan akidah hatta dengan nyawa sekalipun. Itu yang Haji Kamarudin buat dalam mempertahankan hukum Allah, dilokap sedemikian rupa.

Lagi satu kes lain saudara baru kita, nama Yusof bin Abdullah , nama asal Hindunya Santana. Ada seorang isteri, namanya apa entah.Ada anak lelaki, nama Sunjay kalau tak silap. Usia 2 tahun masa tu. Ajak isterinya masuk Islam. Abangnya telah lebih 20 tahun masuk Islam. Isterinya kata ?eh!? Yusof bawa anaknya sekali masuk Islam dengan nama Mohamad Syazani bin Yusof. Dia hidup 2 beranak tu selama 2 tahun. Lepas 2 tahun si minaci datang semula dan bawak lari anak ini ke KL dengan boyfriend barunya.Yusof tak tahu apa nak buat, dia minta mahkamah syariah Alor Setar keluarkan perintah penjagaan hak ke atas anaknya.

Mahkamah pun bagi. Dia pun datang ke KL dan ambil balik budak tu. Si emak ni pergi mahkamah tinggi KL mintak hak jaga anak. Mahkamah tinggi bagi pada si minachi ni. Heran sungguh. Bila si minachi ni tak dapat nak ambil balik budak tu, dia pergi report polis. Tahu polis buat apa? Cari Yusof dan tangkap! (padahal Yusof dapat hak penjagaan daripada mahkamah syariah Alor Setar). Yusof masuk lokap 8 hari.

Lepas tu polis ambil balik budak tu kasi pada emaknya. Hari ini, budak tu kembali jadi Hindu. Tak cukup dengan itu, kurang ajarnya si minachi ni, dia minta pulak mahkamah tinggi batalkan perintah jagaan anak yang dikeluarkan oleh makamah Syariah Alor Setar yang diberi pada Yusof.

Dalam kes Suzie Teoh, seorang budak perempuan dari Kelantan umur 16 Tahun telah peluk Islam atas kerelaan sendiri. Bapa dia tak suka, lepas tu saman anak sendiri dan saman Majlis Agama Islam Negeri Kelantan, heret anak dia ke mahkamah persekutuan. Dia mohon pada makamah, agar istiharkan anak dia masuk Islam tak sah.

Masa tu, Tun Salleh Abas yang jadi hakim. Beliau seorang yang alim dan warak. Bila dihadapkan dengan kes Suzie Teoh, menangis Tun Salleh Abas. Terpaksa buat perisytiharan. 'Dibawah Perlembagaan Persekutuan, hak seorang anak tertakluk dibawah jagaan ibubapanya selagi belum cukup 18 tahun. Kalau nak tukar agama, kena minta kebenaran ibu bapanya. Semasa Suzie Teoh masuk Islam, berumur 16 tahun. dia tak sah peluk Islam.' Atas kearifan dan iman Tun Salleh Abas, dia simpan fail tu dalam lacinya selama 2 tahun. 2 tahun kemudian, lepas hari jadi Suzie Teoh yang ke 18 tahun, dia buka balik kes itu dan bagi peluang Suzie isytiharkan agamanya sendiri. Penuh mahkamah nak tahu kes tu; wartawan tempatan, wartawan asing semua nak dengar keputusan. Terketar-ketar budak tu. Baru umur 18 tahun. Sambil menangis, budak tu kata ' Saya yang arif, kekal dalam agama saya, saya masih nak nama Nur Aini.' Maka Tun Salleh Abas pun dengan bangga mengisytiharkan Islamnya sah dengan namanya Nur Aini. Selamat akidah seorang budak. Sebab itu jugalah Tun Salleh Abas kena buang atas 5 tuduhan. Tuduhan kedua atas sebab melengahkan kes seorang budak tanpa sebab selama 2 tahun. Itulah harga yang Tun Salleh Abas terpaksa bayar.


Kes terakhir sekali yang paling teruk, kes saudara Ibrahim, isterinya Siti Solehah dan anak perempuannya usia 5 bulan mati dipancung kerana tidak mahu kembali kepada agama asalnya, Hindu. Pada malam hari Valentine 14 Februari, pada waktu anak Melayu bertukar tukar bunga di Dataran Merdeka. 3 Saudara kita mati dipancung dalam sebuah kontena demi mempertahankan agama.

Peristiwa 13 Mei tercetus apabila seorang budak Melayu dibunuh kerana dia Melayu bukan kerana dia Islam. Dalam sejarah Melayu, tiada lagi orang Melayu dibunuh kerana Islam. Semuanya sebab Melayu. Inilah pertama kali.

Jika kitasorot semula sejarah Islam Yasir, bapa kepada Amar diseret di hadapan. Amar diugut supaya tukar agama. Kalau tidak, bapanya Yasir akan dibunuh. Amar kata,'Allah hu Ahad'... Terus Yasir kena pancung di padang pasir. Kemudiannya, Sumaiyah ibunya juga disula dari bawah tembus ke jantung. Mampu berkata 'Allah hu Ahad'. Berlari Amar menemui Rasullullah SAW. Dan akhirnya, mengikut sejarah, Amar menjadi seorang mujahid berperang bersama Rasullullah SAW. Itu zaman puak Quraisy kafir laknatullah berkuasa. Rasullullah SAW tiada kuasa lagi pada masa itu.Rasullulah tak boleh buat apa.

Dalam kes kita, bukan sahaja Ibrahim dipancung kepalanya sehingga putus, tak cukup lagi, tangannya juga turut dipotong. Sehinggakan Majlis Agama Islam Selangor terpaksa minta masjid mandikan jenazah
saudara-saudara kita yang mati syahid itu. Apalah dosa a nak kecil yang berusia 5 bulan itu? Ibrahim dan Siti Solehah bukan calang-calang orang. Ibrahim seorang saintis Pakar Geologi manakala isterinya Siti Solehah, seorang Pakar Botani. Tanda-tanda syahid jelas pada ketiga mayat tersebut. Walaupun 5 hari dalam peti sejuk darah masih memancut keluar pada ketiga-tiga mayat. Bayi yang berusia 5 bulan masih mengalirkan darah hangat seperti baru mati. Peluhterpercik pada dahi mereka. Mereka dikebumikan di kubur Bukit Kiara.
Kalau saudara semua tak mengalirkan air mata melihat kubur mereka
bertiga terutama bayi yang berusia 5 bulan itu, mesti ada yang tak kena dengan hati kita Hebat mana kita sehingga tak boleh mempertahankan saudara kita sendiri Sedangkan Ibrahim telah melaporkan pada pihak polis dan Majlis agama yang dia diancam untuk dibunuh supaya kembali ke agama asalnya.

Dalam satu hadis yang berbentuk futuristik (masa depan), Rasulullah SAW berpesan 'Bersegeralah kamu melakukan amalan soleh kerana akan datang kepad a umatku di suatu masa, satu fitnah yang begitu besar yang datangnya seperti satu kepingan hitam di malam gelap gelita tak nampak'. Sahabat bertanya 'Apakah fitnah besar
itu ya Rasullullah? ' 'Fitnah itu adalah kamu akan lihat umatku di hari itu, di waktu itu,pada masa itu, pagi hari Islam, petang kafir. Petang Islam, pagi kafir balik.' Sahabat bertanya lagi. 'Mengapa begitu ya Rasullullah? ' Rasullullah SAW menjawab, ?Sebab dia jual agamanya dengan nilai dunia'.


Imam Ghazali pernah berkata dalam perkara ini, 'Akan datang fitnah murtad ini dalam keadaan seperti semut hitam di atas batu hitam di malam gelap.' Mana nampak?
Kecuali kalau jiwa kita tengok satu perkara dengan cahaya keimanan.

Bagaimana gerakan murtad ini berjalan di Malaysia sehingga kita tak
nampak langsung. Gerakan Hindu kita tok sah sebutlah Belum habis cakap, dah ada yang tunggu dengan parang kat luar. Gerakan Yahudi lagilah teruknya. Henry Ford (orang kaya yang buat kereta Ford tu) pernah menulis berkaitan Yahudi tahun 40an atau 30an dulu dalam bukunya 'International Jew' (tak Silap saya).

Unsur Yahudi begitu tebal dalam masyarakat kita tapi kita tak nampak. Paling nyata, rokok yang orang kita hisap tu. Setiap satu batang itu ada saham kepada puak Yahudi. Tak de kilang rokok yang bukan Yahudi punya. Sapa yang hendak berenti merokok, ambil ni sebagai iktibar.
Yahudi punya kerja, baru letak bola sebijik, 70 ribu Melayu tak sembahyang kat stadium Shah Alam. Belum kira yang kat rumah lagi.

Bab Kristian, lebih terancang, lebih terperinci lagi. Semenjak kalah dalam perang salib terakhir, iaitu dalam pemerintahan King entah apa nama ke 6 yang terakhir. Sebelum dia mati, dia telah berwasiat dan wasiatnya ada ditulis dengan emas di London . Dia berkata: 'Kepada semua pemimpim-pemimpin Kristian, kita hari ini telah melakukan kesilapan besar, kita berperang dengan tentera Islam dengan pedang, bukan berperang dengan akidah yang ada pada mereka. Sebab tu Islam menang walaupun 30 ribu tentera mereka dengan 300 ribu tentera kita, mereka
tetap menang sebab mereka (orang Islam) berperang kerana nak mati. Kita perang untuk hidup. Oleh itu, hendaklah kita tukar strategi. Melancarkan peperangan ideologi, fahaman dan budaya keatas orang Islam.'


Wasiatnya berjaya dilaksanakan setelah King tu mati, 1492, kerajaan Islam Andalusia yang paling agung pada masa itu tumbang di tangan Kristian. 1511 kerajaan Islam Melaka tumbang, tak lama lepas tu, tumbang kerajaan Islam Pattani . Tak lama selepas tu, tumbang kerajaan Islam Kedah . Tak lama lepas tu,tumbang kerajaan Islam Mindanao ...Lepas tu kerajaan Islam Acheh ... semuanya satu demi satu..

Macamana benda ni boleh terjadi?

Sebab gerakan Kristian berdasarkan kepada 3G. GOSPEL,GOAL, GLORY . Pertama kitab dia, kedua kekayaan kita, ketiga menang terhadap Islam. Kalau kita tengok sejarah, Alfonso De Albuqueque bukan datang ke Tanah Melayu bawa tukang masak sebab nak rempah kari kita. Dia bukan makan kari, di a datang bawa mubaligh Kristian Francis Xavier (kalau saya tak silap eja), sebab nak sebarkan ajaran Kristian.

Bagaimana cara dia sebarkan Kristian nih?

Orang kita panggil, gerakan halus.Dia panggil semua mubaligh Kristian yang nak datang ke Asia ni. Dia guna kaedah 'garam dan ragi'. Garam sebagai perasa, ragi untuk penapaian. Contohnya ubi kayu. Waktu siang asalnya ubi kayu kita letak ragi, esoknya masih lagi bentuk ubi kayu tapi sebenarnya tapai. maksudnya, dia kekalkan orang Melayu dengan identiti Islam. Hakikatnya
kehidupan kita bukan cara Islam lagi . Cara inilah yang Rasulullah SAW kata macam kepingan hitam di malam gelita. Inilah yang Imam Ghazali kata macam semut hitam atas batu hitam di malam gelita tu.

Pertama, melalui sistem pendidikan. Di Malaysia, macam-macam sekolah dengan nama mubaligh Kristian. Convent itu, Saint ini. Menurut satu petikan seorang mubaligh Kristian pada masa itu yang ditulis semula oleh George Peters dalam sebuah buku tahun 40an. Kepada mubaligh-mubaligh Kristian yang nak datang ke negara kita, berkaitan pendekatan garam dan ragi'. Pendekatan seperti ini tidak memerlukan seorang Muslim Melayu berkenaan meninggalkan system kemasyarakatan yang dituntut oleh agamanya. Sebaliknya orang tersebut hendaklah digalakkan terus tinggal dalam masyarakatnya. Justeru itu, ragi tetap ujud dalam keutuhannya. Dia akan menjadi bagaikan sebuah lampu (Kristian) yang diletakkan dalam gelap. Penyebaran agama Kristian nanti akan terserlah dalam sifat kerohanian, bukannya organisasi. Dirasa kesegarannya, bukan bersikap kalam. Dinamik dan etikal, bukan bersifat formalistik.

Pendekatan begini telah memperlihatkan kebaikannya. Lantaran ia tidak menganjurkan ahli Melayu tadi menjadi ahli baru Kristian yang formal, menyendiri terpisah dari masyarakatnya. Sebaliknya ia memberi laluan agar dapat dimasukkan semangat dan ajaran Jesus bagaikan sebutir ragi yang bertindak dengan proses penapaiannya ke atas seluruh masyarakat Melayu seluruhnya.

Ajaran Kristian akan bertindak melahirkan revolusi , justeru itu nanti,dapatlah dikatakan bahawa kita nanti akan memperolehi satu Kristian muslim Melayu tempatan yang mencerminkan Kristian muslim Melayu sejati.. 'Sebenarnya dia ingin. Akan datang suatu masa nanti, orang Melayu sendiri tanpa dipaksa-paksa akan buat revolusi untuk menjadi Kristian. Cara kebajikan pulak... Hari ni sapa tak kenal kelab rotary yang cuci buah pinggang,kelab lion, bulan sabit merah, Saint John's Ambulans, sapa tak kenal palang merah. Mereka masuk dengan cara menghidupkan sekularisme. Sekularisma adalah satu cara mengasingkan agama daripada kehidupan. Itulah kita hari ni mengasingkan Islam daripada kehidupan dunia. Cara lain adalah dengan menghidupkan maksiat. Kita kena ambil tindakan samada dengan tangan, dengan mulut, atau paling lemah sekali, dengan hati.

Bangun malam buat sembahyang hajat agar kita semua diselamatkan dari fitnah besar ini. Paling kurang pun, fowardkan email ni kepada saudara kita yang lain yang tak tahu menahu tu. Kita kena peka. Ini semua tanggung jawab kita semua.

Friday, October 2, 2009

hangout?

sepanjang hari hari aku di terengganu , 2 kali je kot aku kuor ngn yah. tuh pun ngn spontan yang ajok aku. first kuor g pata . mmg suke lepak pata. ain pun ad. haha. yah lame ngidam air woh nyor butir , kadang dop lepas lepas hajat ye. haha. xpe. satu hari nnti yah . hee . nieh gmbor gmbor kami mase kat pata

ralik duk makang ikang celup tepung . haha


ini cik yah , sahabat yang TERBAIK yang pernah saye ade

muke jebek . hahah. im not ready lah. ish.

ini ain. kakok cik yah saye. haha . hepi go lucky.

saye senang berkawan dengan mereka. mereka sangat baik. :))




gambor galok. nieh dop jupe kude ag. hop jupe kude lagi r kot. haha

haha. ok. yang ini saje saye mau paparkan. saje je. bile teringt. masuk kan lah dalam blog. boleh wat kenangan. heee. :))

Thursday, October 1, 2009

raye ke 2

ok. raye kedua kitrg kat umah atok sebelah abah. machang , kelantan. ( kebiasaannya kitrg bertolak balik machang pas asar, first raye )first smpai tuh npak cam sunyi je. ishh.. cam x best je. aish.. pastu masuk umah. ermm. biase je kot. haha. lame lame cam best lah plk. malam tuh ak turun sebab terlalu bosan duk dalam umah. turun bawah main bunga api ngn budak budak. haha. lame lame cam best je. enjoy lah jugak. heee.

nieh ayu ngn alif. dua beradik. kadang kadang gaduh. kadang kadang baik. haha.

nieh aku pun sibuk gak nak main. haha. jeles kot tengok. :)


bunga api dah abis kot. haha. budak budak . x leh ajak maen mercun. bahaye. :)

tuh mase mlam. haha . bngun pagi esok xda air. cam banggang kot. ( kmpg sini memang cam nieh. selalu xda air. grrr. geram je bile balik sini. sbb tuh sibling aku x suke kot duk sini ) cop cop? pagi? hahha. pagi lah sngat. hahaha . dah tengah hari kot . haha. bngun tuh ajak pegi umah ayh long. ak pegi mandi. nasib ak sempat. haha ish. berebut iron kat umah cik ana. cam banggang je lah korg nieh. umah atok dah ade. gatal pegi berebut umah sane pehal. haha. last last. aku sudah iron baju dulu. hahaha.. tumpang bersiap dalam bilik mok yah. tetibe abah menjerit. " cepat cepat!. nok ukur gambor nieh. g paka come come nuh" ak terkejut dengar abah cakap cam tuh. hahah. pehal ngn abah aku nieh, buang tebiat ape. ishh.. terpakse lah berkejar kejaran mase tuh. sume berebut bilik je. aish. tapi sempat bergambar lah.

tadaaaaa!. nieh lah gmbr mase kat kelantan hari raye ke dua. heee. :))

ok. sampai disini saje tentang pagi raye ke dua. :)

Sunday, September 27, 2009

selamat hari raye aidilfitri.

selamat hari raye aidilfitri maaf zahir dan batin kepada semua. hee . raye tahun nieh cam x best je. mmg x best pun. ramai yang xda. grr . tok su pun x balik thun nieh. yang ad family aku , family ayah cik n ayah su. yang laen ? ntah lah. kebiasaan thun thun lepas pas smyg raye mesti penuh satu umah. tapi thun nieh x . :((

pas smyg raye lepak jap. pastu along kuarkan nikon !. heee. part nieh paling best kot. haha . sesi bergambar dimulakan. mmg best gile kot


nieh gmbr family aku




nieh gmbr family ayah cik

diorang jarang balik kampg. stahun skali je kot baru balik. huhu.



dan ini gambar kitorg beramai ramai.

ak x berapa nk nmpak lah. grrr . haha. tengok. yang tuh je yang ad pagi raye. skit je kan. huh. pastu kitrg kuar beraye. pegi umh pak muda. dah diorg x datng. biar kitg yang pegi. heee. pg raye cik da selalu masak, tahun nieh die buat nasi ap tah. lupe. heee. nasi mnyk lah kot. huhu. pah pegi umah cik da , pagi tah ke durian mekoh. jumpe nyang. huh . pastu kitorg balik. ( ak ngtok. sebab tuh ajak balik ) hehe. balik je ak terus tido. petang baru bngun. hahaha. tuh pun abah kejutkan. suruh bersiap. nak balik kelantan plok. ishh. mlas nye nk bngun. huhu. siap siap n then balik klantan. heee :)


Friday, September 18, 2009

PERANTAU?

kelakar? ntah lah. haha. tapi tuh lah yang diberi oleh rmai org kat aku. nth pape je. pape pom, ak dah samapaiiiiiiiii terengganu dah. hehe. actly baru je sampai. tgk lap dah on, ap lagi on je lah. heee. saje je. nk update blog. dah mmg jarang menaip. huhu. jalan ok je. x jem pon. mase nk g keramat jem kot. huhu. sumpah ak takut gile situasi xdi. apih drive laju gile dah lah duk depan. rase cam kaki nak tekan brek aje. tp tuh bukan kete psm lah. ish. haha. pastu tetibe je ujan lebat gile + kabus lagi, pergh!. jalan x napak. nasib die waras lagi. bawak kete slow je. n hnstly, byk kali nak xcdent. mybe die cekap kot. ntah lah. + ngatok lagi. memang lag. ishh. n then x tahan. brnti jap. bagi die tido.uh. pas die tido baru ok perjalanan kami. heee. dan ALHAMDULILLAH kami sampai ngn selamat.
( ntah pape je. ngn penim + blur + ngtok. huhu. nk pegi tido dulu ) byebye!. :)

Monday, August 31, 2009

LYA :'(((((

oh lyaaa. erah baru bukak blog lya. n guess wht ap yang buat kan erah terkejut.? lya ad lagu TROUBLE IS A FRIEND.!. Waaaaa. suke gile ngn lagu tuh!. lya lya lya!. :(((((

OUH TERENGGANU

ouh terengganu. kali ini aku kembali lagi. cewah!. haha. dah brape ari dah aku kat sini huhu. ari jumaat, pas solat jumaat ak naik baik g kl. jalan jem. kul 6 lebih baru sampai pudu. grrr. dah lah mase kat sg, buloh kene tukar bus. bengom je. huh!. dah lah tuh. driver tuh turun kan kitorg kat masjid jamek aje. suoh kitorg jalan kaki je g pudu. sumpah banggang!. huh!. ( asctuly, aku dah janji nak jumpe ngn abu bakar bin subir. date lah kot. huhu. 28 august 2009, first time jumpe die. nervuos lah jugak. tapi wat bodo je. PENAT . huhu. die cakap muke ak cam x best. x thu lah knp. mybe penat kot. dah nak dekat berbuke. ak suoh die pegi cari kedai. mcd , penuh. kfc, ramai, mamak sudah lah. ok. mkan makan. abah kol. kat ne? makan. ok. n then abg kol. wat pe? kat ne? makan. ok. stgah jam lagi sampai. fuh. mujor gop eh. ingt kol nok sapa doh. huhu. sudah mkan kembali ke pudu again. tggu abg kat sane aje. senang. ouh. abu cam x wujud kat situ nth knp. segan kot. huhu. lagipon joe ad jugak . grr. ) tggu pnye tggu. abg dah sampai. ok. sampai kat sini je ye abu bakar bin subir. next time plk. byebye. huhu. masuk kete. warrrgghh!. fel more better. kawan abg ad skali. nasib sprting., haha . dah dah. malas nak cite bnyk bnyk. kul 10 bertolak. kul 2 pagi sampai. cepat? memang. asyik 160km/j jee. mane x cepat sampai. smpai umah. ma bngun. salam ngn ma n then ma msuk tido balik. hahah. cam ngingau je ma nieh. tggu jepon. x balik lagi. grrr. merayap aje. balik je, suke lah tuh. dah dapat laptop baru (jepooonnnnnnnnn! nak tukar ladtop!. ak ganah , hyperactiv , cepat calar. ladtop mu xpe. dop leh nok wat cermin pe ladtop aku. ) ceyh!. die x nak tukar, kurang asam!. ahah . memang lah. kalu ak pom xnak tukar jugak lah. ouh. ari sabtu alin datang umah!. SUMPAH SUKE GILE WEYH!. rindu kat kau lah alin!!!!!. anuar zaidi pom dah boleh jalan. comey je . terkedek kedek!. haha. yah? myla? ermmmmm. ntah lah. ignore kan aje lah pasal nieh. huhu. mybe raye nieh kot baru leh jmpe. ermm. tggu je lah. ahad.; bngun lewat . haha. adik balik koloh baru bngun. ishh. lame gile. mybe penat kot. huhu. actly mo0d x brape nk ok nieh. sbb tuh lah mengarut je bnyk. tapi saje je nak update blog. huhu. skg dah 4:21a.m . berjage untuk sahur. nnti nak kemas kaen baju. esok dah nak balik. waaaaa. x puas lagi lah duuk umoh. :(( . x nak balik aci? heee. x pe xpe. 2 mggu lagi cuti. dah x lame. alah. tuh pon kalu ad tiket nak balik. kalu x 18 nieh lah kene balik ngn abg. ishh. best jugak. shping kat kl lah tahun nieh. huhu. grrr. ak dah malas lah nak celoteh. xda m0od xda m0od!. huh! k lah. byebye. selamat bersahur sume!.