Tuesday, January 5, 2010

MKHBMKT :)

♥ kasih sayang

Pada suatu hari di sekolah...
seorang murid bertanya pada guru. ketika itu guru tersebut sedang mengajar mengenai
KASIH SAYANG.

pelajar : cikgu, macam mane kite nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang yang paling kite sayang? macam mane juga kasih sayang tu nak berkekalan?

cikgu : ok, kamu ikut ape yang saya suruh. kamu pergi ke padang. kamu berjalan di atas rumput sambil memandang rumput di depan kamu. pilih yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walau sekali. bile dah petik rumput yang PALING cantik, bawa ke kelas.

apabila pelajar tersebut pulang ke kelas, tiada sehelai rumput pun di tangannye.. Lalu cikgu pun bertanya " kenapa tiada rumput yang dipilih? "

pelajar : tadi masa saya berjalan, saya mencari rumput yang PALING cantik. memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang PALING CANTIK. maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yg paling cantik tanpa menoleh ke belakang lg. tp sampai di penghujung padang, saya tak jumpa pun yang PALING cantik. Mungkin ade diantara yang dibelakang saya tadi adalah rumput yang paling cantik tapi cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.

cikgu : yaaa.... itulah jawapannya. maknanya apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kite sayang, janganlah kita mencari lagi yang lebih baik dari itu. kita patut menghargai orang yang berada didepan kite sebaik-baiknya. jangan kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap sudah berlaku. semoga yang berlalu tidak berulang lagi, dan ingatlah orang yang paling kita sayang itulah yang PALING cantik dan PALING baik walaupun kalau nak diikutkan banyak lagi yang cantik dan baik macam rumput tadi....

No comments:

Post a Comment